Interesting.Stuff

Aliquam.Cursus

Sollicitudin sed arcu et vivamus viverra. Nullam turpis. Vestibulum Nullam turpis vestibulum.

Vestibulum veroeros sed arcu et vivamus viverra lorem ipsum dolor sit amet dolore nulla facilisi.

PENSIONISTËT QANË! Ajo që po ndodh tani në Tiranë do të mbahet mend gjatë! Pensionistët duhet të dinë të vërtetën...

Ndoshta sot është e pamundur të gjesh një person që nuk e di se çfarë është hipertensioni. Hipertensioni arterial është një sëmundje në të cilën ka një rritje kronike të presionit të gjakut mbi 140/90. Për këtë diagnozë, ekzistojnë 3 shkallë manifestimi. Nëse presioni mesatar i gjakut është pak më i lartë se vlerat normale, mjekët mund të diagnostikojnë hipertensionin e fazës 1, rreziqet, shkaqet dhe trajtimi i të cilit do të diskutohen në këtë artikull.

Nivelet e rrezikut për hipertensionin fillestar

Nëse një pacient është diagnostikuar me hipertension arterial të fazës 1, mjeku duhet të përcaktojë gjasat e komplikimeve nga sistemi kardiovaskular në mënyrë që të zgjedhë në mënyrë adekuate trajtimin për sëmundjen. Historia mjekësore e pacientit përfshin këtë informacion në kolonën e plotë të diagnozës, ku përcaktohet si "rrezik". Në mjekësi, ekzistojnë 4 shkallë të rrezikut për hipertension:

rreziku 1 – “Rrezik i ulët”; rreziku 2 – “Rrezik mesatar”; rreziku 3 – “Rrezik i lartë”; rreziku 4 – “Rrezik shumë i lartë”.

faktorët e identifikuar në bazë të rezultateve të ekzaminimit dhe marrjes në pyetje të pacientit. Një shkallë e ulët rreziku përcaktohet në mungesë të tyre.

Rreziku 2 për hipertensionin e shkallës 1 përcaktohet në rastet kur pacienti ka 1-2 faktorë rreziku (RF).

Nëse një pacient ka tre ose më shumë faktorë rreziku dhe zbulohet dëmtim i zemrës, trurit, veshkave, enëve të gjakut dhe ka një histori të diabetit mellitus, specialistët diagnostikojnë hipertensionin e shkallës 1 me rrezikun 3.

Faktori kryesor i rrezikut përfshin patologjitë e organeve dhe enëve të gjakut që vuajnë kryesisht nga manifestimet e hipertensionit arterial (zemra, veshkat, truri - në praktikën mjekësore ato quhen organe të synuara për hipertension).

Sëmundja kronike e veshkave, sëmundja e arterieve koronare, dështimi i zemrës dhe goditja në tru jo vetëm që përkeqësojnë prognozën e hipertensionit të shkallës së parë, duke përshpejtuar mundësinë e kalimit të tij në një fazë më të thellë, por gjithashtu rrisin rrezikun e përkeqësimit të funksionimit të të gjithë sistemit kardiovaskular. .

Ka faktorë të tjerë rreziku që janë të rrezikshëm për pacientët që vuajnë nga hipertensioni:

nivele të larta të kolesterolit - dislipidemia; obeziteti; prania e sëmundjeve kardiovaskulare në të afërmit e ngushtë; presioni i pulsit (ndryshimi midis presionit të gjakut sistolik dhe diastolik) ≥ 60 mm Hg. Art.; niveli i glukozës në gjak ≥ 5,9 (për pacientët me diabet – 7,0). Meshkujt në përgjithësi kanë më shumë gjasa se gratë të kenë rrezik kardiovaskular, dhe ai rritet pas moshës 55 dhe 65 vjeç për burrat dhe gratë, respektivisht.

Fazat e hipertensionit arterial Për të përcaktuar formën e plotë të sëmundjes, llogaritet edhe faza e saj. Më poshtë do të shohim shembuj se çfarë është kjo.

Faza fillestare e hipertensionit nënkupton mungesën e dëmtimit të organit të synuar, faza 2 - një ose më shumë ndryshime patologjike, faza 3 - pacienti ka sëmundje kardiovaskulare, sëmundje cerebrovaskulare ose sëmundje kronike të veshkave.

Diagnoza e plotë mund të duket kështu: Hipertensioni arterial, faza 1, shkalla 1. Dislipidemia. Rreziku 2.

Shkaqet e hipertensionit të fazës 1 Pirja e duhanit dhe abuzimi me alkoolin. Produktet e duhanit dhe pijet alkoolike kontribuojnë në vazokonstrikcionin, i cili çon në rritjen e presionit të gjakut. Mënyra e jetesës sedentare. Punë e tepërt e vazhdueshme.

Marrja e medikamenteve. Forma fillestare e hipertensionit mund të shkaktohet nga disa medikamente (për shembull, kontraceptivët hormonalë), të cilët rrisin presionin e gjakut si një efekt anësor. Stresi dhe stresi psikologjik. Ankthi, nervozizmi, rritja e vazhdueshme e ngacmueshmërisë dhe faktorë të tjerë psikologjikë prishin rrahjet e zemrës dhe çojnë në prodhimin e adrenalinës, nën ndikimin e së cilës enët e gjakut ngushtohen.

Devijimet në funksionimin e gjëndrës tiroide dhe gjëndrës mbiveshkore. Konsumimi i tepërt i ushqimeve të kripura. Kripa e tepërt në trup çon në akumulimin e lëngjeve të tepërta. Ky çrregullim kontribuon në rritjen e presionit të gjakut. Mbipeshë ose obez. Mungesa e kaliumit në dietë.

Disa sëmundje kronike: diabeti, sëmundjet e veshkave, sindroma e apnesë së gjumit.

Bazuar në origjinën e tyre, të gjitha llojet e hipertensionit mund të ndahen në 2 grupe të mëdha: